3.731.933,90 euro ecologiesteun voor Aperam in Genk

Door Jos Lantmeeters op 7 juni 2019, over deze onderwerpen: Economie, Genk

Minister Muyters (N-VA) heeft tijdens de ministerraad van 7 juli 2019 beslist om 3.731.933,90 euro superstrategische ecologiesteun te geven aan Aperam Stainless Belgium nv Genk.

 

Aperam Stainless Belgium nv produceert vlak koud- en warmgewalst roestvast staal in bobijnen of platen. Het project Aperam Genk Smart Factory wil de verouderde site een nieuwe toekomst geven. Via het uitbouwen van een volledig nieuw productieproces van dun koudgewalst roestvast staal wordt de site duurzaam verankerd in Genk. Daarnaast zal deze investering van Genk een ‘lead plant’ op wereldschaal maken.

 

Via het invoeren van een combinatie van procesinnovaties zal een grote stap gezet worden in een reëel ‘zero waste’ productieproces, waarbij een oplossing zal geboden worden voor het valoriseren van complexe zuur- en metaalzoutresten. De site zal hiermee ook een belangrijke stap voorwaarts zetten in het voldoen aan toekomstige milieueisen.

 

De eerste fase omvat de bouw van een nieuwe volautomatische productielijn voor het gloeien, beitsen en vlakken van dunne koudgewalste roestvaste stalen. Deze investering wordt geraamd op 85 miljoen euro.

In een tweede fase komt er een nieuwe koudwalsinstallatie en de automatisatie van zowel bijhorende slijperijen als de aanliggende blankgloeilijn. De investering die hiermee gepaard gaat wordt geraamd op 60 miljoen euro.

 

Deze investeringen zullen op zijn minst zorgen voor een volledig behoud van de tewerkstelling. Daarnaast bepalen de voorwaarden voor de superstrategische steun, dat er positieve effecten te verwachten zijn die verder gaan dan de onderneming zelf waardoor er een aangroei in tewerkstelling mogelijk wordt bij de onderaannemers.

 

Op de ministerraad van 28 juni 2019 is beslist om een extra steun te voorzien van 2 miljoen euro ter ondersteuning van de opleidingen die zullen volgen als gevolg van de uitbouw van de productielijnen. In het totaal doet Aperam Stainless Belgium nv een investering in het opleidingsprogramma van 14.813.916,00 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is