Het misbruik van de naam “FORD” door burgemeester Dries om stelselmatig de belastingen in Genk te verhogen

Door Jos Lantmeeters op 28 november 2019, over deze onderwerpen: Financiën & Fiscaliteit, Ford, Genk, Limburg

Gisterenavond, 27 november 2019, vernam de Genkenaar dat zijn gemeentebelastingen binnenkort zullen verhogen. Wat het exact zal inhouden, weten we niet: naar slechte gewoonte wordt enkel de pers, en niet de democratisch verkozen gemeenteraad door de heersende meerderheid van CD&V en SP.A-Genk op de hoogte gebracht. Maar dat de belastingen verhoogd zullen worden, dat staat vast.

 

En wat valt op? Opnieuw, net zoals in 2013, wordt Ford misbruikt om de belastingen te verhogen.

Op 18 december 2013 werden de belasting op afval en de Onroerende Voorheffing (van 1190 naar 1350) verhoogd, omdat Ford zou sluiten. Twee dagen later, op 20 december bleek echter dat de Vlaamse Regering tot 2023 jaarlijks ongeveer 5 miljoen Euro in de Stadskas zal storten, om het verlies van Ford te compenseren. Alsof CD&V en SP.A dat niet wisten op 18 december, maar soit.

 

N-VA Genk vroeg dan in een bijzondere gemeenteraad op 7 januari 2014 dan om de belastingverhoging terug te draaien: er was immers geen verlaging van de inkomsten, dankzij de Vlaamse Regering. CD&V en SP.A wouden hiervan niet weten: de belastingen bleven verhoogd.

 

En wat gebeurt nu? Identiek hetzelfde. Genk ontvangt vanaf volgend jaar een extra vergoeding van 10 miljoen Euro (bovenop de compensatie van 5 miljoen Euro). En toch wordt Ford nu weer gebruikt om opnieuw de belastingen en de afvaltaks te verhogen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
4
De gemiddelde score is