De SALK-aanpak geeft Limburg terug zuurstof.

Door Jos Lantmeeters op 1 december 2017, over deze onderwerpen: Economie, Ford, Genk, Limburg, Vlaams Parlement
Meer Limburgers zijn aan het werk.

Het SALK-plan zit nu in zijn derde levensjaar en de balans is voor Limburg uitermate goed. Economische records worden verbroken, heel wat SALK-investeringen zijn gerealiseerd of op schema en dankzij een parlementair initiatief komt er weer heel wat beweging in het Noord-Zuiddossier.

De werkloosheidsgraad in Limburg bedroeg na de sluiting van Ford Genk maar liefst 9,1 procent. Bijna 6000 mensen verloren hun job. Vlaanderen bleef gelukkig niet stil staan en kwam met het ambitieuze SALK-plan op de proppen, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat. Dit plan moest de Limburgse economie hervormen en opnieuw concurrerend maken. Nu bijna 3 jaar na sluiting en de inwerkingtreding van het SALK-plan daalde de Limburgse werkloosheid maar liefst tot 6,84 procent. Voor het eerst in de geschiedenis lager dan het huidige Vlaamse gemiddelde van 6,88 procent. Zo is 81 procent van de oud-werknemers van Ford Genk en haar toeleveranciers terug aan het werk. De SALK-aanpak boekt ook enorme vooruitgang met de 134 projecten die het economisch hart van Limburg sneller moeten doen slaan. Meer dan 86 procent van die projecten zijn reeds verwezenlijkt of op schema. 

Onlangs nam ik, samen met de collega’s van de meerderheid, een initiatief om het probleem van de Noord-Zuidverbinding  (meer info op: http://bit.ly/2zZvvF9) definitief op te lossen. 

We kunnen duidelijk vaststellen dat de Limburgse economie en arbeidsmarkt op verschillende vlakken duidelijke tekenen van economisch herstel vertoont en dat de achterstand in cijfers en nieuwe investeringen ten aanzien van de rest van Vlaanderen ingehaald wordt. Maar daarmee is het werk nog niet afgerond. De N-VA blijft zich dag in en dag uit inzetten voor een sterker en weerbaar Limburg. Een Limburg waar het aangenaam is om te ondernemen en te werken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is