Twee nieuwe voorzitters in het Vlaams Parlement

Door Jos Lantmeeters op 12 september 2016, over deze onderwerpen: Economie, Vlaams Parlement

Paul Van Miert en Jos Lantmeeters gaan commissies voorzitten.

De opvolging van Vlaams Parlementslid Jan Hofkens door Paul Cordy heeft ook gevolgen voor de N-VA-werking in de parlementaire commissies. Paul Van Miert wordt na Jan Hofkens de nieuwe voorzitter in de commissie Financiën en Begroting. Jos Lantmeeters gaat dan weer de commissie Werk en Economie leiden, waar hij Axel Ronse vervangt als voorzitter. Ronse zal voortaan het beleidsdomein Werk opvolgen in de plaats van Jan Hofkens. Paul Cordy zal als nieuw parlementslid deel uitmaken van de commissies Binnenland, Financiën en Begroting, Economie, Onderwijs en Deradicalisering.

Het vertrek van Jan Hofkens uit de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement biedt meteen ook bijkomende kansen voor andere parlementsleden, stelt N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele. Jan Hofkens was voorzitter van de commissie Financiën en Begroting. Zijn opvolger Paul Cordy wordt ook lid van die commissie, terwijl Paul Van Miert de nieuwe voorzitter wordt van die commissie. Diependaele: “De begroting is natuurlijk de basis van het beleid van Vlaanderen. Deze commissie is dan ook één van de belangrijkste commissies in het parlement. Alle fractieleiders en de parlementsvoorzitter zijn er actief. Collega Van Miert zal de soms harde maar altijd boeiende debatten ongetwijfeld in goede banen leiden.”

Het vertrek van specialist arbeidsrecht Jan Hofkens laat zich ook merken in de commissie Werk en Economie. Huidig commissievoorzitter Axel Ronse neemt de handschoen op om het belangrijke thema Werk op te volgen en blijft daarom geen voorzitter van die commissie. “Jobs, jobs, jobs, dat is op elk bestuursniveau ons leidmotief”, licht Diependaele die beslissing toe: “Axel wil zich de volle 100 procent toeleggen op de onderwerpen Werk en Economie in het Vlaams Parlement en op dit thema de kopman van onze fractie worden. Zo kan hij actiever deelnemen aan de debatten over bijvoorbeeld de opvolging van werkzoekenden, betaald educatief verlof, het banenpact, … ”

In de persoon van Jos Lantmeeters, ervaren lid van deze commissie, vond Diependaele een nieuwe voorzitter met het nodige métier. “Wegens zijn ervaring en gezag geven we aan Jos met alle vertrouwen de spreekwoordelijke voorzittershamer door”, aldus Diependaele.

Nieuw verkozen parlementslid Paul Cordy zal deel uitmaken van de commissies Binnenland, Financiën en Begroting, Werk en Economie, Onderwijs en de commissie Deradicalisering.

Diependaele: “Er komen de komende jaren nog heel wat belangrijke parlementaire debatten op ons af. Wij hebben nu meer dan ooit de juiste mensen op de juiste plaats om deze debatten te leiden en er het N-VA-standpunt te vertolken.”

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is